تحلیل پویایی‌های صنعت زیتون در ایران با استفاده از رویکرد پویایی‌شناسی سیستم‌ها

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

پژوهشگر پسادکتری پویایی شناسی سیستم‌ها، دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف،مدیر گروه پژوهشی پویایی‌شناسی سیستم‌ها در موسسه آموزش عالی امام جواد یزد

چکیده

صنعت زیتون یکی از صنایع مهم در ایران می‌باشد. در سال‌های اخیر جهت توسعه این صنعت در بخش‌های مختلف زنجیره تامین از کشاورزی و کاشت درخت زیتون تا صنایع تبدیلی برنامه‌ریزی‌های خوبی صورت گرفته است. برای توسعه این صنعت نیاز به برآورد صحیح رفتار عرضه و تقاضا در کل زنجیره تامین در افق بلندمدت از طریق درک پویایی‌های این صنعت می‌باشد. لذا در این مقاله با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم‌ها به تحلیل پویایی‌های صنعت زیتون در ایران پرداخته شده است. زنجیره تامین صنعت زیتون دارای 4 قسمت اصلی شامل کشت و برداشت زیتون؛ فرآوری، تولید، توزیع و مصرف روغن زیتون؛ فرآوری، تولید، توزیع و مصرف کنسرو زیتون؛ و قیمت روغن و کنسرو زیتون می باشد. نتایج مدلسازی نشان داد که در حالت عادی برای کاهش واردات برای کنسرو زیتون حدود 25 سال و برای روغن زیتون 40 سال زمان لازم بوده و نیاز به 600 هزار هکتار زمین زیر کشت، 20 شرکت فرآوری می باشد. همچنین رفتار مدل تحت سناریوهای مختلف نشان داد که برای افزایش مصرف فرآورده‌های زیتون نیاز است که سیاست‌های تشویقی در مصرف با سیاست‌های توسعه ایی تولید همراه باشد چراکه مصرف تابعی از قیمت و قیمت تابعی از تولید است. همچنین مشخص شد که با تقویت تکنولوژی کاشت و برداشت نیاز به سرمایه گذاری در زمین کمتر می شود. همچنین مدل نشان داد که بدلیل آسیب دیدگی زیتون می‌بایست با واردات زیتون آن را جبران کرد لذا نیاز به اصلاح قانون ممنوعیت واردات زیتون است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Analyzing of Olive Industry Dynamics in Iran by Using System Dynamics Approach

نویسنده [English]

  • Ali Haji Gholam Saryazdi
Ph.D in IT Management/ UTM
چکیده [English]

Olive Industry is one of the most important industries. In recent years, there has been good planning for the development of this industry in different parts of the supply chain of agriculture and planting of olive tree to conversion industries. To develop industry, we need to estimate the supply and demand behavior of the whole supply chain in the longterm. Therefore, in this paper, using system dynamics, we analyze the dynamics of the olives industry in Iran. The olive industry supply chain has four main parts: olive cultivation and harvest; processing, production, distribution and consumption of olive oil; processing, production, distribution and consumption of table oil; and the cost of oil and table olive. The results of the modeling showed that it was 25 years to reduce the import of table olive and 40 years for olive oil and 60,000 hectares of cultivated land and required 20 processing companies. Also, The behavior of the model under various scenarios indicated that to increase the consumption of olive products, incentive policies in consumption should be accompanied by developmental policies of production, since the consumption is a function of price and price is a function of production. It was also found that the need for investment in land would be reduced by strengthening planting and harvesting technology. The model also showed that because of damage to olive, had to be compensated for by olive imports, so it was necessary to amend the ban bill on imports of olive.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive Industry
  • supply chain
  • System dynamics approach
  1. Higgins, A.J., Miller, C.J., Archer, A.A., Ton, T., Fletcher, C.S., McAllister, R.R.J. (2010). Challenges of operations research practice in agricultural value chains. The Journal of the Operational Research Society, Vol.61, No. 6, pp.964-973.
  2. http://www.internationaloliveoil.org/
  3. سمیع محمدی، محمد، یوسفی نژاد عطاری، مهدی. (1396). مدل سازی چند لایه زنجیره تامین محصولات دارای طول عمر محدود شرکت فروشگاه های زنجیره ای اتکا (مطالعه موردی: روغن زیتون). فصلنامه مدیریت صنعتی، 12 (40)، 19-48.
  4. Osorio, F.A., Arango, S.A. (2009). A System Dynamics Model for the World Coffee Market. 27th International Conference of the System Dynamics Society.
  5. Georgiadis, P., Vlachos, D., Iakovou, E. (2005). A system dynamics modeling framework for the strategic supply chain management of food chains. Journal of Food Engineering, 70, pp. 351-364.
  6. Barlas, Y., Gunduz, B. (2011). Demand forecasting and sharing strategies to reduce fluctuations and the bullwhip effect in supply chains. Journal of the Operational Research Society, 62, pp.458-473.
  7. Kumar, S., Nigmatullin, A. (2011). A system dynamics analysis of food supply chains – Case study with non-perishable products. Simulation Modelling Practice and Theory, 19 (10), Pages 2151-2168
  8. Langroodi, R.R.P., Amiri, M. (2016). A system dynamics modeling approach for a multi-level, multi-product, multi-region supply chain under demand uncertainty. Expert Systems with Applications, 51, 231-244.
  9. Berloni, D., Esposti, R., Lobianco, A. (2002). An Italian Olive Oil Model - General Framework and Preliminary Estimate Results. Department of Economics, University of Ancona.
  10. Migdalas, A., Baourakis, G., Kalogeras, N., Meriem, H.B. (2004) Sector modeling for the prediction and evaluation of Cretan olive oil. European Journal of Operational Research, 152, pp.454-464.
  11. Kavallari, A., Maas, S., Schmitz, P. M. (2011). Examining the Determinants of Olive Oil Demand in Non-Producing Countries: Evidence from Germany and the UK. Journal of Food Products Marketing, 17, pp. 355-372.
  12. Sabbatini, V. (2014). The Supply Function of Olive Oil: A Case Study of Italy. Procedia Economics and Finance, 14, pp.553-558.
  13. Xiong, B., Sumner, D., Matthews, W. (2014). A new market for an old food: The U.S. demand for olive oil. Agricultural Economics, 45, supplement pp.107-118.
  14. Aiello, G., Vallone, M., Catania, P. (2019). Optimising the efficiency of olive harvesting considering operator safety. Biosystems Engineering, In Press, https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2019.02.016.
  15. Zoccali, D., Gadanakis, Y. (2019). A Qualitative Analysis of Innovation Adoption in the Olive Oil Extraction Process. International Journal of Food and Beverage Manufacturing and Business Models (IJFBMBM), 4(1), P:1-19.
  16. نجفی، حمید، کریم، محمدحسین، رنگریز، حسن (1395)، تاثیر عوامل مختلف در بهبود مدیریت باغ های زیتون شهرستان طارم با تاکید بر تسهیلات بانکی، اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال 24، شماره 95.
  17. Russo, C., Cappelletti, G. M., Nicoletti, G. M. (2016). Comparison of European Olive Production Systems. Sustainability, 2016, 8, 825; doi:10.3390/su8080825.
  18. Nayeri, F., Mohammadi Torkashvand, A. (2016). Techno-economic Efficiency of Trunk and Mechanical Harvest Aid Shakers for Harvesting Olive Fruits in Guilan Province, Iran. International Journal of Agricultural Management and Development (IJAMAD), 6(3): 273-280.
  19. De Propris L., Pegoraro D. (2019). Technological Disruptions and Production Location Choices. The Changing Strategies of International Business. pp 221-240.
  20. Lain, C.S. (2010). The Value Chain and Price Formation in the Spanish Olive Oil Industry. The Olive Oil Agency, Spain.
  21. Teimoury, E., Nedaei, H., Ansari, S., Sabbaghi, M. (2013). A multiobjective analysis for import quota policy making in a perishable fruit and vegetable supply chain: A system dynamics approach. Computers and Electronics in Agriculture, 93, pp.37-45.
  22. Bouhaddane, M., Mili, S. (2018). A Forecast of Internationalization Strategies for the Spanish Olive Oil Value Chain. INTERNATIONAL JOURNAL ON FOOD SYSTEM DYNAMICS, Proceedings in System Dynamics and Innovation in Food Networks 2018, 1-27.
  23. Atamer Balkan, B., Meral, S. (2017). Olive Oil Industry Dynamics: The Case of Turkey. 35th International Conference of the System Dynamics Society, Cambridge, Massachusetts, USA.
  24. Atamer Balkan, B., Meral, S. (2018). Olive oil value-chain dynamics: The Turkish olive oil industry case. Acta horticulturae, 1199, 195-202, DOI: 10.17660/ActaHortic.2018.1199.32.
  25. Sterman, J.D. (2000). Business Dynamics: systems thinking and modeling for a complex world. McGraw-Hill, Boston.
  26. Forrester, J. (1980). Information Sources for Modeling the National Economy. Journal of the American Statistical Association, 75 (371): 555-574.
  27. Haji Gholam Saryazdi, A., Rajabzadeh Ghatari, A., Mashayekhi, A.N., Hassanzadeh, A. (2020). Crowd Model Building as a Collective Decision Support System, International Journal of Decision Support Systems.
  28. حاجی غلام سریزدی، علی، (1397). پویایی‌شناسی سیستم‌ها و آموزش نرم‌افزارهای مختلف آن به زبان ساده (معرفی و آموزش 14 نرم افزار)" با پیشگفتاری از دکتر علینقی مشایخی، ، انتشارات دانش ماندگار عصر، چاپ اول، تهران، زمستان 1397.
  29. Hovelynck, J., et al. (2010). Interdisciplinary knowledge integration through group model building: recognizing dualities and triadizing the conversation. Environmental Science & Policy, 13(7): 582-591.
  30. Haji Gholam Saryazdi, A., Ghavidel, M. (2018). The Waste Management in a Wire and Cable Company through System Dynamics Approach, International Journal of Quality & Reliability Management, Vol. 35, Issue 7, 1445-1458.
  31. حاجی غلام سریزدی، علی، منطقی، منوچهر، (1397)، ارزیابی سیستماتیک روش مدلسازی گروهی در تحلیل مسائل پویایی‌شناسی کیفی سیستم‌ها، فصلنامه پژوهش‌های مدیریت در ایران، دوره 22، شماره 4، صفحه 203 - 224.
  32. مشایخی، علینقی، (1397)، پویایی شناسی سیستم ها، انتشارات آریانا قلم، تهران.
  33. حاجی غلام سریزدی، علی، رجب زاده قطری، علی، مشایخی، علینقی، حسن زاده، علیرضا، (1396)، معمای مسائل دینامیکی: ارائه چارچوبی برای فرایند تعریف مسئله، فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران، دوره 21، شماره 2، تابستان 1396، صفحه 1 -26.
  34. منطقی، منوچهر، حاجی غلام سریزدی، علی، زارع مهرجردی، یحیی، (1392). سیستم داینامیک، انتشارات الماس البرز، چاپ اول، تهران، پاییز 1392 .
  35. Zinanloo, A. (2010). Olives and canned olive cultivars. Ministry of Agriculture, 2010.
  36. Forrester, J., & Senge, P. (1980). Tests for Building Confidence in System Dynamics Models. TIMS Studies in the Management Sciences, 14, 209-228.
  37. معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، (1397). طرح توسعه زیتون.